Witaj na Strefie Forumowych RPG!

Witaj na Strefie Forumowych RPG!
To miejsce, w którym zagrasz w RPG prowadzone na forum (PBF), zanurzysz się w niezwykłych przygodach i porozmawiasz z ludźmi, którzy mają podobne zainteresowania jak Ty! Wystarczy się zarejestrować, by stać się członkiem naszej społeczności. Spokojnie, to prosta rzecz i będzie wymagać od Ciebie podania niewielu informacji.
Dzięki rejestracji będziesz mógł:

  •  Zaczynać nowe tematy i dodawać odpowiedzi do już istniejących.
  •  Otrzymywać powiadomienia o nowych treściach.
  •  Wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników.
  •  Założyć bloga, pisać artykuły, dodawać pliki i obrazy do galerii.

Dołącz do nas!


Sheila

Temat do rozmów i ustaleń (L'riot&Sheila)

4685 postów w tym temacie

@Eliastion, nie zrozumieliśmy się w kwestii tego byście "wkleili w sesję to co było do tej pory a resztę kontynuowali na PW".

Chodziło mi o coś takiego jak to co teraz wstawiłem w sesję.

 

EDYCJA: zwracam honor, dopiero teraz doczytałem co napisałeś w PW.

Cóż, to Cię wyręczyłem ;).

Edytowane przez L'riot

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

@L'riot

Chciałem wrzucać jak będę wyspany, żeby nie pokićkać czegoś z avkami, albo nie zrobić jakiegoś innego babola, jak na przykład dolepienie do posta początku następnej sceny zamiast ostatniej wypowiedzi Nastki, z której wrzuceniem Thomas miał jakieś problemy, więc rzucił ją w tej formie:

 

15 godzin temu, Thomas Ufnal Crowlake napisał:

//Przepraszam ooperuję na w kij starym pożyczonym lapku który potrafi się ciąć przy pisaniu tekstu i najwyraźniej nie udźwignął wysłania skopiowanej całej rozmowy i zamiast tego wysłał poprzednią wiadomość... W związku z tym napiszę tylko odp Nastki i proszę czy byś Eli nie mógł Ty tego spostować?

 

- Nie wiesz? To chyba dobrze - odpowiedziała Nastka z pewną całkowicie irracjonalną ulgą. - To w takim razie daję się zaprosić na herbatę.

 

Więc, sam rozumiesz, dlaczego stwierdziłem, że zajmę się tym w dniu następnym :P 

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

He, he. Dodałem ten kawałek do posta. 

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Tam gdzie damy radę postaramy się odpisać jutro.

Potem znikam na nieoczekiwany wyjazd z synem i nie będzie mnie do 20 sierpnia. Jest prawdopodobne, że nie będę mieć wifi, a Sheila będzie zawalona robotą, więc raczej na odpisy nie ma co liczyć w tym czasie.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Ej, a w ogóle, to odpis w Przyjęciu mi przypomniał rzecz, która zwróciła moją uwagę już wcześniej. A mianowicie: czy są dwa rodzaje Widmowych Cudów?

 

No bo podstawowe Widmowe Cuda to operowanie materią Domeny na małą skalę i w sposób, któremu - najważniejsza cecha - brakuje Dharmy. Cokolwiek zrobi się Widmowym Cudem, to nawet istnieje bez przekonania, co dopiero mówić o zmienianiu świata. Niemniej, to wciąż jest fizyczna manifestacja Domeny. Tyle tylko, że jakoś tak... nie ma znaczenia ;) Bo znaczenie to już Dharma :D 

 

Difficulty 1 Domain miracles, or “ghost miracles,” let you summon up very small thematic instances of your Estate. They are mostly for effect - they have physical substance but they don’t have a dharma. That means that they lack the will to change the world, or even to firmly exist within it. In short, unless you use them to accomplish things you could have done anyway, the effects of these miracles tend to dampen themselves out and fade away. If you eat a meal called up with this miracle level, you’ll be hungry again half an hour later. If you conjure up a book, it’ll be both boring and not very illuminating. If you try to cripple someone with a ghost miracle, they’ll probably just be stiff, irritated, and under the weather for an hour or two.

(wyboldowałem to, co ważne dla ciągu dalszego mojego pytania :D )

 

A więc mamy te czysto fizyczne Widmowe Cuda - ale równocześnie w kontekście Pojedynków Widmowych pojawia się u nas w sesji coś innego - cuda które, dość ewidentnie, fizycznymi manifestacjami Domeny nie są - a właściwie właśnie fizyczności brakuje im najbardziej, bo są czymś w rodzaju symulacji, widocznej tylko z użyciem odpowiedniego Cudu.

 

I teraz moje pytanie, a to w związku z faktem, że rozważałem dla Terrego Dar dzięki któremu mógłby się bawić Widmowymi Cudami Domeny Wspomnień (bo mając 0 podstawowej Domeny to on dostępu do Domeny Wspomnień nie ma żadnego, nie mówiąc o komplikacjach jakby mu przyszło się pojedynkować :P ). Jak to jest z Widmowymi Cudami? ;) Zgaduję, że Wasza wersja ma jakiś związek z poprzednią edycją, w której pewne rzeczy trochę inaczej działały, no i dla przeciętnej Potęgi takie szczegóły nie mają znaczenia (ważne, jaki Poziom Cudu) ale w kontekście Darów to się robi ważniejsze, a więc: jeśli hipotetyczny Dar miałby pozwolić na Widmowe Cuda w pełnym zakresie, to czy dałby dostęp i do drobnych sztuczek i manifestacji z domeną ORAZ do niewidzialnych cudów stosowanych w Pojedynku na Widmowe Cuda? Czy należałoby to traktować jako całkiem niezależny typ Cudu i trzeba by się zdecydować na jedno?

 

W tym ostatnim wypadku przydałaby się też (niekoniecznie teraz, jak jesteście zajęci, jeszcze się przypomnę jak znów będziecie ;) )  nieco dokładniejsza rozpiska jakie są dokładnie możliwości jednych i drugich cudów (tzn. w szczególności: czy jest jakieś możliwe zastosowanie tych pojedynkowych w kontekście innym, niż pojedynek, bo użycie "fizycznego" Widmowego Cudu jest zasadniczo opisane w podręczniku, no i łatwo się domyślić, że w pojedynku byłoby złamaniem etykiety :D ).

Edytowane przez Eliastion

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Bardzo krótko bo się pakuję i idę spać.

Tak Pojedynki Iluzji i korzystanie w nich z Widmowych Cudów, które są trochę inne (i różnice te są de facto zarezerwowane tylko do pojedynków), zaczerpnięte jest z poprzedniej edycji.

Można wziąć taki Dar. Trzeba tylko wziąć w nim Flexibility na maxa - czyli na +1. Krótkie wyliczenie sugeruje, że taki Dar kosztowałby 1 pkt.

Co prawda ja sugerowałbym zainwestowanie we Współczynnik na 1 coby móc dzięki temu używać cudów poz. 5 bez brania Śmiertelnej Rany, a niższych taniej, ale jeśli Cię zupełnie te poziomy nie interesują to taki Dar to taniocha i się opłaca :). 

[Choć dla formalności dopiszę, że na potrzeby pojedynku można odpalić Cud Domeny 1 tylko raz, a potem, bez dodatkowego z niego korzystania lecieć cały pojedynek we flurry.]

 

 

EDYCJA: Nól niech oni sobie w PW z raz jeszcze odpiszą i wpadaj z towarzystwem :).

 

Edytowane przez L'riot

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach
11 minut temu, L'riot napisał:

Co prawda ja sugerowałbym zainwestowanie we Współczynnik na 1 coby móc dzięki temu używać cudów poz. 5 bez brania Śmiertelnej Rany, a niższych taniej, ale jeśli Cię zupełnie te poziomy nie interesują to taki Dar to taniocha i się opłaca :). 

No, uzyskanie dostępu do darmowych Widmowych Cudów Pamięci to 3 punkty. Dostęp do JAKICHKOLWIEK Cudów Domeny Wspomnień to kolejny 1 punkt - robią się z tego 4 ;)

A ja jeszcze planuję Skarb 2 sprokurować sobie w przewidywalnej przyszłości. Co zostawia max. 2 punkty na inne rzeczy (ze względu na limit perków). No, MOŻE 3, jakby poziom PC sobie obniżyć do domyślnego. Nie stać mnie na Domenę, po prostu :D Zwłaszcza, że musiałbym zaczynać od Domeny Pamięci, a Pamięć w rozumieniu Terrego jest w ogóle niezbyt kompatybilna z sensownymi wartościami Domeny XD 

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Biedne dociekliwe (jakież to niesamowite, ile dociekliwości w drobnym przedmiocie, całkiem bez niczyjej ingerencji) filiżanki Terrego :( 

 

Ej, ale ze spraw bardziej ogólnych, jeszcze jedna rzecz właśnie zwróciła moją uwagę, która wcześniej mi umknęła...

11 godzin temu, L'riot napisał:

(...)

[Choć dla formalności dopiszę, że na potrzeby pojedynku można odpalić Cud Domeny 1 tylko raz, a potem, bez dodatkowego z niego korzystania lecieć cały pojedynek we flurry.]

(...)

Ale przecież jak jest flurry, to porzucenie starej akcji i zrobienie innej w jej miejsce (a to się dzieje kiedy wprowadzamy znaczne zmiany do oryginalnego cudu) kosztuje dodatkowe PC? Więc rozegranie całego pojedynku za 1 PC może być możliwe, ale wydaje się brzmieć jak ogromne wyzwanie, bo trzeba jakoś tak operować cudami, żeby kolejne wersje liczyły się jako drobne modyfikacje... A przeciwnik raczej nie będzie się starał ułatwiać - ZWŁASZCZA jeśli wie, że jesteśmy niedorobioną Potęgą dla której Widmowe Cuda nie są wcale takie łatwe ;) A to może nie być takie proste do ukrycia, bo mamy to napisane w oficjalnym tytule :D

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Wiesz, my w ogóle widzimy kwestię pojedynku (i może użyłem złych słów bo za bardzo związanych z mechaniką) jako jeden cud Domeny 1, który pozwala na tworzenie iluzji i za jego pomocą rozgrywa się cały pojedynek.

Inaczej w 98% przypadków każdy Rycerz by przegrywał bo by mu punktów zaczynało brakować.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

To nie tak, że o was zapomniałam tylko zwyczajnie nie mam siły odpisywać. Być może coś dam radę napisać w niedzielę.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Żeby dodać komentarz, musisz założyć konto lub zalogować się

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą dodawać komentarze

Dodaj konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!


Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się tutaj.


Zaloguj się teraz