Strefa Forumowych RPG - forumowe sesje RPG, PBF, play by forum: Wolsung - Strefa Forumowych RPG - forumowe sesje RPG, PBF, play by forum

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Wolsung Magia Wieku Pary

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   Sedit 

• Champion
  • Grupa Bohaterscy Gracze
  • Postów 1383
  • Rejestracja 14-wrzesień 05

Napisano 07 grudzień 2009 - 12:15

Kilka miesięcy temu na polskim rynku miała miejsce premiera systemu "Steampunk"-owego o nazwie Wolsung.

Czy ktoś zechciał by poprowadzić/zagrać w przygodę?

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   Kogi 

• Sloth
  • Postów 2599
  • Rejestracja 09-grudzień 07

Napisano 07 grudzień 2009 - 12:47

Hmm, ja bym z chęcią zagrał. Kumpel dorwał podręcznik jakiś czas temu i go przeglądałem kilkukrotnie, wydaje się bardzo fajny. Robi bardzo dobre pierwsze wrażenie i daje dużo możliwości moim zdaniem. Sam świat jest ciekawie przedstawiony.
A ja spojrzę w dół i szepnę: "nie." - Rorschach

"If it (sake) tastes bad, then that's proof that there's something wrong within yourself." - Hiko

Dołączona grafika

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   Sedit 

• Champion
  • Postów 1383
  • Rejestracja 14-wrzesień 05

Napisano 14 grudzień 2009 - 00:14

Zainteresowanie zerowe (nie bierz tego do siebie Kogi*).
Bywa.

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   Kogi 

• Sloth
  • Postów 2599
  • Rejestracja 09-grudzień 07

Napisano 14 grudzień 2009 - 10:46

Spoko, nie wziąłem oczko.gif
Hmm, mnie to trochę dziwi, bo system jest ciekawy i ma wiele do zaoferowania, a po tym jak go przeglądałem to nie powinno byc problemów z zastosowaniem mechaniki (lub przynajmniej jej ciekawszych fragmentów) na forum. Poza tym zbiera dobre recenzje z tego co widziałem, no ale cóż. Jak napisałeś: bywa oczko.gif

Co do Hali to jak w końcu skończę przeglądac podręcznik, a wezmę się za przeczytanie go, to kto wie, kto wie;)
A ja spojrzę w dół i szepnę: "nie." - Rorschach

"If it (sake) tastes bad, then that's proof that there's something wrong within yourself." - Hiko

Dołączona grafika

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   Paradoks 

• Liquor Illusionist
  • Postów 4199
  • Rejestracja 04-styczeń 05

Napisano 14 grudzień 2009 - 13:46

U mnie Wolsung czeka w naprawdę długiej kolejce do zapoznania się, przed nim są jeszcze Houses of the Blooded, dokończenie zasad Burning Empires, Burning Wheel&Mouse Guard, Apocalypse World, Klanarchia, nowe edycje World of Darkness, Savage Worlds, Everway (o ile kiedykolwiek natknę się na kogoś, kto ją posiada) i pewnie jeszcze kilka by się znalazło....

Generalnie w tym przypadku problem polega na tym, że zupełnie nie pasjonuje mnie steampunkowy setting, a gra czeka w kolejce na zapoznanie się głównie z uwagi na mechanikę, więc gdyby ktoś chciał opisać co tam jest nowatorskiego, to chętnie poczytam.

Ale będzie jazda, łupu-cupu bęc!

Zmurszała dwoistość natchnionych fajersztosów i misternie wyrychtowany kandelabr gnuśnych konsonansów są niczym wobec nafaszerowanych oleistą fakturą zaborczych i stanowczych, drapieżnych i natrętnych autostymulacji podsiębiernych ostrogonów zapyziałych i zardzewiałych fiszbinów.

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   Aeth 

• Witch Queen
  • Grupa Great Creators
  • Postów 6277
  • Rejestracja 12-wrzesień 03

Napisano 14 grudzień 2009 - 14:00

Mnie Wolsung również interesuje, zarówno pod względem settingu jak i mechaniki. Jestem obecnie w trakcie zapoznawania się z podręcznikiem, i chcąc nie chcąc przychodzi mi do głowy sporo pomysłów. Problem tylko w tym, że na sesję na forum nie miałabym kompletnie czasu...

Chętnie za to poczytałabym strefowe recenzje i wrażenia, i wzięła udział w dyskusji na temat tego systemu oczko.gif
"And I've been kicked by the wind, robbed by the sleet
Had my head stove in but I'm still on my feet
And I'm still willin'"

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   Bortasz 

• Zabójca Gigantów
  • Postów 1086
  • Rejestracja 24-wrzesień 07

Napisano 24 grudzień 2009 - 12:23

Ja o Wolsungu jedynie słyszałem i czytałem to co jest w necie (A niewiele tego) Mimo to jestem bardzo zaciekawiony tym światem i jak ktoś zdecydował by sie prowadzić zgłosiłbym sie do gry.

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   Jurgen 

• Podróżnik
  • Postów 210
  • Rejestracja 29-styczeń 10

Napisano 20 styczeń 2011 - 16:25

Zdaję sobie sprawę, że temat jest martwy od lat, jednak ja bym chętnie zagrał w coś takiego. Fantasy steampunk- chyba za dużo tego nie ma na Strefie~~. Jakby coś się ruszyło w tej materii, co jest co prawda wątpliwe, to ja się jak najbardziej piszę!

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   technomancer 

• Wojownik Chaosu
  • Postów 1645
  • Rejestracja 31-styczeń 09

Napisano 20 styczeń 2011 - 18:00

He-hej ;D zaraziłem Cię w końcu i uświadomiłem!
Też bym się pisał, ale na pewno tylko jako gracz.
Urbanos advanced LCCU Absolutus Project
Dołączona grafika

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   Jurgen 

• Podróżnik
  • Postów 210
  • Rejestracja 29-styczeń 10

Napisano 20 styczeń 2011 - 20:49

To to jak sam bomba Technomancer się zaangażował to może zajmie się tematem to znajdzie się godny MG;>? Tzn- wcale nie szukam innych przygód Techno:P. Twoja rządzi niepodzielnie ale wiesz, raz na jakiś czas można zajżeć na inne forum^^.

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   Heimdall Ragnarok 

• Cooperator Veritatis
  • Postów 2609
  • Rejestracja 14-listopad 03

Napisano 21 sierpień 2011 - 20:01

Bawiąc się w nekromancję w tym temacie... Ktoś tu może miałby zamiar zrobić coś wolsungowego? :) Przyznam się, że od przeszło roku jestem zapalonym Wolsungowcem i tyle sesji w nim rozegrałem przez ten czas, ile przez przynajmniej 3 lata wcześniejsze :P Tyle, że nie wyobrażam sobie za bardzo, jak to by wyszło PBFowo. Grałem za to przez Skype'a, do VASSALa ktoś usłużny napisał nawet moduł z kartami z Wolsunga, więc można grać z wykorzystaniem pełnej mechaniki. VASSAL to program symulujący stół do gry, jest opcja zapisu, więc możnaby to wykorzystać i na sesję forumową. Jakby się znalazło ze 2-3 chętnych, to mógłbym spróbować tu poprowadzić, a jakbyśmy stwierdzili, że przez forum idzie ciężko, to możnaby dokończyć na Skypie.

Ja Wolsunga rozgrywam głównie w koloniach, więc jakby komuś chciało się odkrywać piramidy Mictlan (wolsungowe kultury prekolumbijskie) i bawić się w Cejrowskiego wśród dzikich plemion, to chyba by znalazł coś dla siebie. :)
"A przy ostatnim życia momencie
Wybrańcem Panny bądź w regimencie:
I żebyś poszedł z abszejtem swoim,
Z błogosławieństwem Maryi twojem."

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   Ferr-kon 

• Zabójca Gigantów
  • Postów 1069
  • Rejestracja 11-październik 05

Napisano 22 sierpień 2011 - 07:29

Ja bym chciał KONIECZNIE zagrać w Wolsunga, ale wolę niestety salony, intrygi, politykę, wojny i pościgi po dachach XD
Maturę mam w ciagu najbliższych tygodni. A gdy czasem się w coś angażuję, to albo ciśnięty nagłą weną, albo w celach rekreacyjnych. Jak jestem a nie odpisuję, to pewnie dlatego, że odpisanie do sesji będzie dla mnie zbyt dużym wysiłkiem intelektualnym w danej chwili. Proszę ponownie wszystkich uprzejmie o wyrozumiałość.

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   Heimdall Ragnarok 

• Cooperator Veritatis
  • Postów 2609

Napisano 22 sierpień 2011 - 12:33

Atlantyda to przede wszystkim tendencje separatystyczne potomków konkwistadorów, a kilku gringos może odpowiednio zmienić równowagę sił :P Na przykład informacje o smoku Mictlan mogą być bardzo cenione przez gubernatora. :P Choć jakbym miał prowadzić stricte polityczną kampanię, to chyba w oparciu o Synów Piastuna i ich planach zabicia smoka Jotunheimu. No, albo Avalon i ich walka z Alfheimem.

#14 Użytkownik nie jest zalogowany   Ferr-kon 

• Zabójca Gigantów
  • Postów 1069
  • Rejestracja 11-październik 05

Napisano 22 sierpień 2011 - 17:02

Ach, w sumie, nie będe narzekał. Jestem chętny na grę. Nie musi być stricte polityczna, bo ja i tak preferuję raczej relacje między postaciami i widowiskowe sceny niż siedzenie nad stołem i kombinowanie kto kogo zabił i dlaczego.
Maturę mam w ciagu najbliższych tygodni. A gdy czasem się w coś angażuję, to albo ciśnięty nagłą weną, albo w celach rekreacyjnych. Jak jestem a nie odpisuję, to pewnie dlatego, że odpisanie do sesji będzie dla mnie zbyt dużym wysiłkiem intelektualnym w danej chwili. Proszę ponownie wszystkich uprzejmie o wyrozumiałość.

#15 Użytkownik nie jest zalogowany   Heimdall Ragnarok 

• Cooperator Veritatis
  • Postów 2609

Napisano 22 sierpień 2011 - 17:19

Nie no, jasne. To Wolsung. W końcu musi wjechać przez ścianę ten parowy golem. :P

#16 Użytkownik nie jest zalogowany   Laveris de Navarro 

• Artisan
  • Postów 40
  • Rejestracja 08-wrzesień 11

Napisano 19 luty 2012 - 12:28

Wolsung to Wolsung. Dobry do poprowadzenia dynamicznych i opisowo różnych konfrontacji, przy jednocześnie dobrym mechanicznym mięchu. Aż sprzyja optymalizacji postaci - w porównaniu do choćby D&D, w Wolsungu nie jest trudnym zoptymalizować postać na tyle dobrze, by faktycznie przeżywała Nadzwyczajne Przygody już na pierwszej sesji.

Może świat średnio chłonę, ale w Wolsunga głównie gram dla rozgrywania konfrontacji, potencjalnie do wyłapywania i grania poszczególnymi okolicznościami poza konfrontacjami.
Allgemeine Festung
Sesje online via Skype

"Jeśli wolność słowa w ogóle coś oznacza, to oznacza prawo do mówienia ludziom tego, czego nie chcą słyszeć" - G. Orwell

Udostępnij ten temat:

Strona 1 z 1